|
| Autor |
Wiadomość |
| Kornel^Browsehappy |
Tytuł notki: IE7 Beta 1 = wielkie rozczarowanie Wysłany: Czwartek, 28 Lip 2005, 11:05 |
|
|
|
Microsoft dziś wypuścił beta wersję Internet Explorera 7. Pod względem wsparcia dla standardów sieciowych zrobili maluteńko.
Nie ma śladu po obiecanym pełniejszym wsparciu dla CSS2. Pod tym względem IE7 jest identyczny z IE6, czyli nie opanował tej opracowanej w 1998 roku technologii.
We wsparciu dla CSS poprawiono jedynie dwa błędy - guillotine i peekaboo, które powodowały na IE losowe znikanie dużych obszarów stron. Kilkanaście pozostałych równie poważnych błędów pozostawiono.
Pod względem technicznych możliwości IE7 jedyną zauważalną nowością jest pełna obsługa opracowanego w 1996 roku 32bitowego PNG, którą Microsoft obiecał dla IE4.
|
|
| |
|
 |
| Thinker |
Tytuł notki: Re: IE7 Beta 1 = wielkie rozczarowanie Wysłany: Czwartek, 28 Lip 2005, 11:59 |
|
|
|
gdzie to zassac ?
i czy usunie mi to IE6?
_________________ Mój projekt - Margonem MMORPG
|
|
| |
|
 |
| Kornel^Browsehappy |
Tytuł notki: Re: IE7 Beta 1 = wielkie rozczarowanie Wysłany: Czwartek, 28 Lip 2005, 12:11 |
|
|
Beta, wbrew zapowiedziom, nie jest publicznie dostępna. Dostępna jest tylko dla tych, którzy kupili subskrypcję Microsoft Developer Network. (powyższy post napisałem na podstawie dokumentacji podlinkowanej na ie blog)
|
|
| |
|
 |
| Kornel^Browsehappy |
Tytuł notki: Re: IE7 Beta 1 = wielkie rozczarowanie Wysłany: Czwartek, 28 Lip 2005, 15:01 |
|
|
ZDNet ma już recenzję IE7b1. Piszą, że taby w IE7 są nieporęczne, brak jeszcze ikony informującej o RSS, brak przycisku odśwież, pasek adresu jest na sztywno przymocowany na górze okna, nawet wyżej niż menu. Z pozytywnych rzeczy wymienili, że IE7 nie obcina stron przy druku oraz usunięto zbędne opcje menu duplikujące przyciski. W podsumowaniu napisali, że Microsoft robi głupie posunięcie - Explorer 7 nie ma nic innowacyjnego, a desperacki marketing i wykorzystanie IE7 do wymuszania aktualizacji do Windows XP SP2 wyjdzie raczej konkurencji na dobre. Od siebie dodam, że nowy wygląd IE faktycznie jest koszmarny. Zamieniona jest kolejność menu i pasków narzędzi - czegoś, co było niezmienne w Windows od wersji 1.0! Chcieli uprościć interfejs - okaleczyli głowny pasek narzędzi pozostawiając tylko dwa przyciski: wstecz i naprzód, ale przez dodanie tabów, drugiego paska narzędzi i zamiany kolejności tych wszystkich elementów całoś wygląda na chaotyczną i zagmatwaną.
|
|
| |
|
 |
| AHRIMAN |
Tytuł notki: Re: IE7 Beta 1 = wielkie rozczarowanie Wysłany: Czwartek, 28 Lip 2005, 19:17 |
|
 |
| Początkujący |

|
|
|
| |
|
 |
| kinio25 |
Tytuł notki: Re: IE7 Beta 1 = wielkie rozczarowanie Wysłany: Czwartek, 28 Lip 2005, 21:12 |
|
Dołączył: 11 Maj 2004 Notki: 589 Miejsce zamieszkania: Rybnik
|
|
yhhh.... jak to Microsoft.... ładne opakowanie nieciekawego programu....
_________________ http://www.alternatywa.info --> Alternatywa->Lepsza Strona O Komunikatorach Ojciec Założyciel, Administrant Wortalu www.KOMUNIKATORY.pl ...aPortal.PL => bliżej niż dalej :-)
|
|
| |
|
 |
| Thinker |
Tytuł notki: Re: IE7 Beta 1 = wielkie rozczarowanie Wysłany: Czwartek, 28 Lip 2005, 21:21 |
|
|
kinio25 napisał: yhhh.... jak to Microsoft.... ładne opakowanie nieciekawego programu....
wstrzymalbym sie z takimi komentarzami... to jest PIERWSZA BETA produkt finalny wierze bedzie duzo lepszy
_________________ Mój projekt - Margonem MMORPG
|
|
| |
|
 |
| Kornel^Browsehappy |
Tytuł notki: Re: IE7 Beta 1 = wielkie rozczarowanie Wysłany: Czwartek, 28 Lip 2005, 21:33 |
|
|
W oznaczaniu software (którego MS zdaje się trzymać) Beta oznacza produkt, którego projekt jest w pełni ukończony, realizacja jest prawie gotowa i do finalnej wersji potrzeba tylko usunąć błędy. Może interfejs dopracują, ale na wsparcie dla CSS2 nie ma co liczyć. Poprawili dwa błędy CSS. Dwa... Bywa, że w Firefoksie dziennie poprawianych jest więcej (i bynajmniej IE nie ma tak mało bugów, żeby MS nie miał czego poprawiać).
Ostatnio zmieniany przez Kornel^Browsehappy dnia Czwartek, 28 Lip 2005, 21:44, łącznie zmieniany 2 raz
|
|
| |
|
 |
| SlashBeast |
Tytuł notki: Re: IE7 Beta 1 = wielkie rozczarowanie Wysłany: Czwartek, 28 Lip 2005, 21:33 |
|
Dołączył: 10 Cze 2004 Notki: 352 Miejsce zamieszkania: Zduńska Wola
|
Pewnie zmiany IE6 > 7 beda jak GG 6 > 7, dla mnie tragedia, mam IE7 od 3-4 dni i jestem zalamany. Mam nadzieje ze wersja finalna Vista, ktorego ME robi od 2002 roku bo wtedy zainstalowalem pierwsza alpha wersje tego systemu. wtedy jeszcze nazywł się Longhornem bedzie super ekstra wypasiona. Vista Beta 1 juz zawital w p2p, glownie na torrencie i cieszy sie wielkim powodzeniem teraz tylko czekac na oceny przez tysiace internautow Beta1 
_________________ [ SlashBeast ] [ Hamachi ]
|
|
| |
|
 |
| AHRIMAN |
Tytuł notki: Re: IE7 Beta 1 = wielkie rozczarowanie Wysłany: Czwartek, 28 Lip 2005, 21:40 |
|
 |
| Początkujący |

|
|
Thinker napisał: wstrzymalbym sie z takimi komentarzami... to jest PIERWSZA BETA produkt finalny wierze bedzie duzo lepszy
Miejmy nadzieję; chociaż trudno powiedzieć. Coś tam połatali, coś tam dodali i... nie wiem, czy można się spodziewać jakichś rewolucji jeszcze. Szczególnie jeśli wziąć pod uwagę fakt, że do premiery Longhorna (Vista?) już bliżej niż dalej, a IE7 ma wyjść razem z nim? Czy coś przekręciłem? IE4 wyprzedził 98, ale teraz się chyba nie zanosi? Interfejs wygląda mało intuicyjnie i cokolwiek... hmm... awangardowo ;-) No cóż, ludzie się przyzwyczają i w niedalekiej przyszłości to wygląd obecnych przeglądarek może się wydać niektórym dziwny i nienaturalny. Ale taki jest chyba zamiar Microsoftu.
|
|
| |
|
 |
|